טכס נטיעת פארק הניצולים - לודז
פארק הניצולים בלודז
הסאגה לבית משפחת פוזננסקי/ מארק שוקלק, MAREK SHUKALAK
מנהל הקרן לזכרם של יהודי לודז'-Foundation Monomentum Iudaicum Lodzense
(הקרן קיימת כ-10 שנים והוא מנהלה משנת 2003)
מארק שוקלק – עורך ספרים, מוציא ספרי זיכרונות של יהודים ניצולים ולא ניצולים, משוגע לדבר לכל שרידי יהדות לודז'. הוציא לאור מילון בעל 4 כרכים: מילון ביאוגרפי המתאר את עברם של יהודי לודז. מרק מגדיר עצמו כמומחה לביאוגרפיה של הצייר ארתור שיק
ארגון זה, הנקרא "הקרן לזכרם של יהודי לודז'"- מורכב משני גופים בסיסיים: ארגון יוצאי לודז' מצד אחד, ומצד שני עריית לודז'. הקרן עוסקת בעיקר בבית הקברות היהודי ובטיפוחו
הסאגה למשפחת פוזננסקי
בתקופת פולין הקונגרסאית,הופיעו תעשיינים יהודים גדולים שהיו בין מחוללי הפריחה התעשייתית בלודז', פוזננסקי הוא אחת הדוגמאות לכך
ראשיתו של הסיפור ב- 1820 –באותה תקופה בה הייתה עדיין לודז' כפר קטן ועלוב, נופלת החלטה להפוך אותה למרכז תעשייה, ואכן זה מה שקרה. הגיעו לכאן מתיישבים, רובם מגרמניה. ההתחלות היו קשות.בשנות ה-40 אחד המתיישבים- לודוויג גייר-הצליח לבנות מכונת קיטור במפעל שלו, המשמש היום כמוזיאון הטקסטיל של העיר לודז
השם "פוזננסקי" מעורר קונוטציות כפולות : א- מניפקטורה- מרכז מסחרי בידור
ב- המקום השני הוא בית הקברות ואחוזת הקבר, שמן הסתם לא נמצא דבר דומה לו בבית קברות יהודי
הקרן ארגנה את שיפוץ המקום, ובמשך שנה העבודות הסתיימו. שטח האמפריה הוא 27 אקרים , שהם כ-27,000 דונם
שושלת פוזננסקי מתחילה מסוף המאה ה-.18, ב- 1785- נולד קלמן לבית פוזננסקי בקובל. ב-1834 הגיע ללודז' קלמן פוזננסקי ופתח חנות כולבו בה אפשר היה לקנות הכל: מדג מלוח ועד סבון. לקלמן היו 7 ילדים ומתוכם 4 בנים ושלוש בנות. מכל המשפחה הגדולה הזאת, רק בן הזקונים הפך לדמות מפתח חשובה בלודז'. 2 בנות התחתנו עם סוחרים ואילו השלישית נישאה לרופא דר' טוגנהולט. החתן דר' טוגנהולט –שכנע את קלמן לשלוח את ישראל הקטן לביה"ס הריאלי. המידע שרכש בו יסייע לו בבוא היום לפתח את מפעלו . ישראל נולד ב-1883 באלכסנדר שליד לודז' והגיע עם הוריו ללודז' כילד. הוא התחתן בגיל מאוד צעיר עם בת לאב עתיר נכסים וממון מוארשה, וכך נכנס לחוג אנשי הכספים שבוארשה. הוא קיבל כנדוניה חנות תבלינים בוארשה. ובנוסף- ירש מאבא חנות של "אלטעזאכן" (יד שנייה) וסכום של 2150 רובל– (סכוםזה היווה כבסיס לעושרו..) ישראל עסק במסחר ובמקביל פתח סדנאות ובתי מלאכה אשר הובילו אותו, בסופו של דבר, להיות מתחרהו הגדול של קארל שייבלר, שהיה מגדולי התעשיינים בלודז'. ב-1872 הוא פתח מטוויה על השטח שקנה , 27 אלף דונם. הוא התחיל לבנות שיכונים לעובדים, לפועלים ולפקידים, כ- 1400 איש הוא שיכן ב-140 דירות. ובכך הוא פתר את בעיית המחסור בדיור, שהייתה בעיה כרונית בלודז', שהתפתחה במהירות. ובכך אף קשר את העובד למפעלו.
פוזננסקי היה אדם פעיל, הן בתחום התעשייה והן בתחום החברתי בקהילה היהודית והאזרחית. הוא היה נדבן ידוע וצבר הון גדול מאוד. הוא השתתף בבניית מבנים ציבוריים –כדוגמת בניית בית הכנסת הרפורמי, הכנסייה הפרבוסלאבית. (בית הכנסת הרפורמי נשרף עם כל בתי הכנסת בעיר עם כניסת הגרמנים לעיר ב-1939.) תרומתו הגדולה לכנסייה הפרבוסלאבית מובנת על רקע השלטון הרוסי שהיה בלודז' באותם ימים. הוא בנה 2 בתי חולים: אחד ברחוב טארנובסקה- לעובדיו ולפקידיו, והשני לנזקקים בקהילה היהודית בלודז'. הוא בנה ב-1811 את בית הקברות הראשון, שלא –קיים היום.
בסוף המאה ה-19, כשבית הקברות הישן התמלא, קנה פוזננסקי שטח גדול בעל 161,874.3 מ"מ. בבית- הקברות החדש נקברו כ-160אלף בני אדם. מעל ל-40 אלף מהם מתו ברעב ומחלות – אלו הם תושבי גטו ליצמאנשטאט.זה 3 שנים מנקים ומשפצים אותו. רוב המצבות עדיין לא משופצות, חיילי צה"ל ניקו את "שדה הגטו" וקבעו לוחיות זהוי ליד חלק מן הקברים.
אחד מארמונותיו של פוזננסקי ניתן לבתו שנקראה "הרץ", לידו נמצא בית הכנסת הרפורמי שנשרף. בארמון זה נמצאת כיום האקדמיה הרפואית. נחזור לבית הקברות – בתקרה של המוזילאום ישנה מוזאיקה של האומן האיטלקי פלבאטי. בפולין ישנם רק 3 פסיפסים כאלה ושניים נמצאים בלודז'. הכנסייה הפרבוסלאבית – נמצאת ליד תחנת הרכבת שבבנייתה השתתף פוזננסקי. בית-האבות שבנה פוזננסקי הפך לבית חולים.– מפעלו זכה להרבה אותות הצטיינות על איכות מוצריו. קיימים פליירים המפרסמים את המפעל ברוסית. לודז' הייתה באותה תקופה חלק מהאימפריה הרוסית.
משפחת פוזננסקי, הייתה חלק מאצולת הממון. בחבורה הזו היו 3 משפחות: ירוצינסקי, זילברשטיין ופוזננסקי. והגרמנים – שייבלר, גרוהמן ועוד.
בשנות ה-90 המפעל הפך (1896) למפעל משפחתי. רובם ככולם- פועליו לא היו יהודים. בבית החולים שבנה האוכל היה כשר,
לאחר שבנה את מפעליו בנה ארמונות: 1 לעצמו ו-2 לבניו. באחד מהם נמצא היום הקונסרבטוריום ובשני מוזיאון לאומנות. החשוב ביותר הוא הארמון של פוזננסקי המחובר לקומפלקס של בית החרושת.
שתי מעשיות קשורות בארמון זה:
האדריכל שאל אותו באיזה סגנון לבנות את הארמון? – ופוזננסקי ענה לו: "בכספי אני יכול להרשות לעצמי את כל הסגנונות". ואכן הוא בנוי בכל הסגנונות.
המעשייה השנייה קשורה לשלב הגימור של הארמון: פוזננסקי רצה לרצף את ריצפת אולם הנשפים ברובלי זהב. אבל על הרובלים בצד אחד יש נשר ומצד שני תמונת הצאר. הוא ביקש את רשותו של הצר שהסכים- בתנאי שהמטבעות יהיו מאונכות, פוזננסקי ויתר: אולי מפני שהיה ערמומי מידי או שהיה עני, כשמת השאיר 7 מיליון רובל. הוא התחיל עם 2150 רובל וסיים עם 7 מליון – אך לא השיג את שייבלר שהשאיר אחריו 10 מיליון רובל.
(פועל הרוויח ב-7 ימי עבודה 2 רובלים)
. לעומת זאת-שייבלר בנה רק 2 ארמונות וישראל בנה כמה ארמונות. במפעלים הגדולים היה צורך לעבוד 7 ימים בשבוע ולעבוד גם בשבת, זהו הסברו של המרצה הפולני, מדוע לא עבדו יהודים במפעליו של פוזננסקי, אולם לפי ספרו של אשכלי- ועדי העובדים החזקים לא הסכימו שיהודים יעבדו במפעלים ולכן רוב היהודים טוו בביתם ומכרו לסוחרים הגדולים את תוצרתם בפרוטות.. אחרי מותו של פוזננסקי ניהל איגנצי בנו עד יום מותו את המפעלים ואחריו היה חתנו יעקב הרץ. אנדרי פוזננסקי – היה הכבשה השחורה של המשפחה, הוא היגר לצרפת וכתב ספרים – המשפחה הסתכלה עליו כעל חריג אבל תמכה בו בעין יפה. ב-1914 במלחה"ע הראשונה לודז' נפלה ע"י הגנרל ליצמן הגרמני (מכאן השם ליצמאנשטאט) ודבר זה הביא אותה למשבר כלכלי קשה. הגרמנים ממש הרסו את תעשיית הטקסטיל – בגלל התחרות. הם הרסו מכונות טקסטיל כשנסוגו. לא היה לזה קשר במוצא לאומי או דתי אלא שהם רצו להרוס את מתחריהם. המכה הניצחת הייתה במהפכת אוקטובר -השוק הרוסי הענק פשוט נמחק- וזה היה סופה של "מנצ'סטר" של פולין. על מנת להחזיק מעמד התעשיינים היו חייבים לקבל הלוואות וכך הבנקים השתלטו על התעשייה. הם ניסו לשרוד. השייבלרים יצרו תאגיד עם גרוהמן. ולפוזננסקי לא הייתה ברירה- הוא קיבל הלוואה מבנק איטליאנו שהפך להיות הבעלים של ביהח"ר. בנוסף, המשבר של שנות ה-30 גרם לתעשיינים לפשוט את הרגל. בני המשפחה התדרדרו עד כדי כך שהארמון עבר לבעלות העירייה, כיוון שלא יכלו לשלם את הארנונה שצברו במשך השנים. הנכד שניהל את המפעל כבר לא היו בידיו ההחלטות האסטרטגיות והוא היה כמו פקיד לבנק האיטלקי (מאוריצי פוזננסקי ). בשנות השלושים, בניו של פוזננסקי נפטרים. הרמן פינקוס איציק –מת בלודז', אבל הבנים הגרו לצרפת. כשהתגייסו לצבא של דה-גול -הבן של קאז'ימיש היה טייס קרב ונפל בנורמנדי. נכד אחר היה צייר והתנצר. הבן קארול שהיה המנהל הטכני של המפעל מת בשנות ה-20. הבן שהיה מעורה בחיים הציבוריים והפוליטיים של לודז' היה מאוריצי – ייסד עיתון למתבוללים הפולנים, היה פוליטיקאי.– התחתן עם המשפחה היהודית הגדולה זילברשטיין ומת בשנת 1937 . בשנת 1939, עם כניסת הנאצים, הפרידו את ארמון פוזננסקי מהגטו והרמן השתלט על הארמון ובית החרושת בשיתוף פעולה עם הבנק האיטלקי.
ב-1945 לודז' "שוחררה" ע"י הסובייטים והמפעל קיבל את השם של פובייטי (על שם פולני חבר המפלגה הקומוניסטית). המפעל הולאם בתקופה הקומוניסטית ובתקופת השיא שלו בתחילת שנות ה-80, עשרת אלפים עובדים עבדו בו. לאחר מכן הוא הפך להיות שטח נטוש שנשדד ונהרס ע"י האוכלוסייה המקומית. לפני 6 שנים חברה צרפתית פרטית קנתה את המקום ובנתה את מרכז הקניות המכיל בתי קפה, בתי קולנוע, מסעדות, בתי מלון וכן האגף של המוזיאון לאומנות.
ב-1998 הגיע הבן של הנין, אנדרי פוזננסקי, ששמע שסבא רבא היה אדם עשיר ורצה לראות מה היה לו שם. ומה שהוא ראה עבר את כל ציפיותיו. הוא חשב שיראה בית ומכונית ולא יותר. הודות לו קיבלנו כל מיני תעודות והוא סיפר לנו על בני משפחתו מבני דורו.
קישורים
קטע נגינה של שופן
הפסל של ארתור רובינשטיין ברחוב פיוטרקובסקה בלודז'
הבית של ארתור רובינשטיין ברחוב פיוטרקובסקה 78 בלודז'
קישורים
הספסל של יוליאן טובים בלודז
על פי עקרונות הסדר החדש היו יהודי הורתלנד מיועדים לגירוש מיידי לעבר הגנרל גוברנמנט, אולם התנגדותם של פרנק ושלטונות הצבא לגירוש היהודים לג"ג, האטו את התהליך, גם התוכניות לריכוז היהודים בניסקו ואח"כ במדגסקר יצרו אי בהירות לגבי הטיפול ביהודים, אפשר לומר שהגרמנים נתקעו עם היהודים בלודז', למורת רוחם של השלטונות הגרמניים, גם בשנים 1940 1941 נוצרו תנאים שלא אפשרו את גירושם של יהודי לודז', בשלב הראשון נאמן לעקרונות ה"סדר החדש" החליט גרייזר לכלוא את היהודים כדי לשדוד את רכושם בכל דרך אפשרית ואח"כ לסלקם לג"ג, לכן לא היה איכפת לו להקים גטו זמני.
רק באוקטובר 1940 הוחלט כי הגטו ישאר במקומו ולא יחוסל וגרייזר נאלץ להתייחס אליו כאל עובדה קיימת.
הקמת הגטו
הוחלט להקים את הגטו בצפונה של העיר בשתי השכונות הנחשלות ביותר, שכונות מוזנחות מאד נעדרות כל תשתית תברואתית, מרבית הבתים היו בנויים מעץ, בתים מאד ישנים ומוזנחים. שתי השכונות היו העיר הישנה בה שכן הגטו היהודי עד 1861 ושכונת באלוטי, שכונה שהוקמה עבור יהודים מחוץ לעיר לודז' בגלל האיסור על מגורי יהודים בעיר.
שטח – 4.398 קמ"ר
שטח בנוי – 2.339 קמ"ר
סגור – הגטו הוקף בגדר
שערים – ארבעה שערים שניים ברח' זגיירסקה, בלימנובסקה ובככר באלוטי.
גשרים – שלושה גשרים מעל רחובות אריים
ההודעה על הקמת הגטו נמסרה לרומקובסקי ב 24.1.1940 , בפברואר פורסם הצו הרשמי של שיפר מפקד המשטרה המורה לפולנים לעזוב את השטח המיועד לגטו וליהודים לעבור אל אותו שטח, אסור היה ליהודים להעביר את רכושם באמצעות כלי תחבורה, אלא בידיים. פירסום הצו בפברואר לא שיכנע את היהודים לעבור ."יום חמישי העקוב מדם" – בימים 6 ו 7 בפברואר 1940 נכנסו חיילים גרמנים לבתי יהודים ברח' פיוטרקובסקה ורצחו מאות מהם ללא אבחנה, פעולות הרצח שיכנעו את היהודים לעבור אל הגטו.
ב1.5.1940 נסגר גטו לודז' באופן הרמטי ובתוכו 163.000 יהודיםהמנהל הגרמני נקרא "המנהל לכלכלה ותזונה-גטו" מאפריל 1940 ועד לחיסול הגטו עמד בראשו ביבוב.
גטו לודז' היה הגטו האחרון בפולין הוא חוסל בסוף אוגוסט 1944.
קישורים
פסל משה המחזיק בידיו את לוחות הברית
ב- 2 באוגוסט 1944 החל השלב האחרון בחיסול גטו לודז'. מדיניות ההטעיה הגרמנית הכריזה על העברה למקום עבודה חדש ותושבי הגטו המנותקים והמבודדים לא ידעו לאן יוצאות הרכבות ולאן מגורשים האנשים.
מנחם הרטל ["מנק"], שהיה חבר לתנועה של רחל והועסק בטיפול בקרונות שנכנסו ויצאו מגטו לודז', סיכם עם רחל שתתעד את מסלול הנסיעה ותטמין את הפתקים בקרון הגרוש. עם שובם של קרונות הרכבת הריקים מצא מנדל את הפתק של רחל:
"לקחתי את הפתק, חזרנו והתחלנו להסתכל במפה איפה זה. אך הדבר הזה לא אמר לנו כלום! איזה שהוא מקום על הירח. לא היה לנו שום מושג מה פרוש הדבר..."
מנחם שמר על הפתק כל תקופת המלחמה והביאו למשמרת לבית לוחמי הגטאות:
הפתק שכתבה הנערה רחל ביהם בדרכה האחרונה מגטו לודז' למחנה ההשמדה אושויץ:
"...נילי מנק, [ניל"י הייתה ברכת השלום של 'ארגון חזית הנוער הציוני' בגטו לודז']
במקרה שלא תמצאו את הפתק הקודם הריני כותבת עוד אחד. אני מפרטת את התחנות:
בשניצה, קלובוצק, ורנצ'יצה {השעה 5 בבוקר}. נובה-הרבי, סטאלהאמר, טרנוביץ {7.30}.עומדים עד 8.30. רדזינקוב, פייקארי, בירקנהיים, גרוס- דומברובקה, קרולבסקה-הוטה {9.30}. הנסיעה מצוינת, אנו מוסיפים לשיר את השירים שלנו. פגשתי פה אדם צעיר רוויזיוניסט עם משפחתו והם עוזרים לנו בשירה.
הנסיעה טובה. אושוויץ 10.30.השעה 12.00 צריפים עצומים. איננו יודעים את המקום. רואים גברים לחוד נשים לחוד. גם ילדים ישנם כאן. גם זקנים. הם נראים די טוב.
ניל"י, חזק ואמץ
רחל"
רחל ביהם נולדה בעיירה זדונסקה וולה כ-50 ק"מ מלודז'. בקיץ 1942 הגיעה רחל עם אחיה ואחותה לגטו לודז'. הייתה חברה ומדריכה בתנועת "חזית דור בני המדבר"* שפעלה בתנאי מחתרת בגטו
"את רחל הכרתי בתנועת "חזית הנוער הציוני". רחלק'ה, כך קראנו לה, הייתה ממונה על שכבת הנערות. העבירה להן שיחות ופעולות. יפה, חכמה, תמיד עם חיוך על הפנים, הקרינה סמכות והייתה כאם לחניכות. אנחנו הנערים, בפגישות משותפות של שיחות והרצאות, התרשמנו ממנה מאוד, מהעושר הרוחני שלה..." [מנחם הרטל, עדות בע"פ, 20.11.90]
עם פינוי הגטו מיהודים נשלחו רחל, אחותה ואחיה לאושוויץ ושם נרצחו באוגוסט 1944.
על סמך המידע הזה, כתב חיים גורי את השיר, הלחין ועיבד יוסי מר חיים ושרה רינת עמנואל.
רָחֵל ביהם מִלּוֹדְז'/חיים גורי
וְאָז בִּקַּשְׁנוּ מֵרָחֵל לִרְאוֹת
לִרְאוֹת לְאָן נוֹסְעוֹת הָרַכָּבוֹת
כְּשֶׁהֵן יוֹצְאוֹת כָּל הַקְּרוֹנוֹת מְלֵאִים
כְּשֶׁהֵן שָׁבוֹת הַסַּפְסָלִים רֵיקִים
סְעִי רָחֵל עִם הָרַכֶּבֶת וּרְאִי
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
שָׁאַלְנוּ אֶת נֶהָגֵי הַקַּטָּרִים
לְאָן נוֹסְעִים הַיְּהוּדִים שֶׁבַּקְּרוֹנוֹת
וְהֵם הֵשִׁיבוּ כִּי אֵינָם יוֹדְעִים
כִּי מִתְחַלְּפִים הֵם בֵּין הַתַּחֲנוֹת
סְעִי רָחֵל עִם הָרַכֶּבֶת וּרְאִי
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
סְעִי רָחֵל הַשְׁאִירִי נָא מִכְתָּב
חָבוּי בְּסֶדֶק צַר מִתַּחַת לַסַּפְסָל
וְכַאֲשֶׁר יָשׁוּבוּ הַקְּרוֹנוֹת
נִקְרָא בּוֹ וְאוּלַי נֵדַע דְּבַר מַה
סְּעִי רָחֵל עִם הָרַכֶּבֶת וּרְאִי
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
יָצְאָה רָחֵל עִם הָרַכֶּבֶת מִן הָעִיר
בִּקְצֵה סַפְסָל יָשְׁבָה הַנַּעֲרָה
עָבְרָה עַל פְּנֵי שָׂדוֹת עַל פְּנֵי כְּפָרִים
גְּשָׁרִים וּנְהָרוֹת וְיַעֲרוֹת
סְּעִי רָחֵל עִם הָרַכֶּבֶת וּרְאִי
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
אַחַר זְמַן רַב הִגִּיעָה אֶל מָקוֹם
שֶׁלֹּא יָדְעָה אֶת שְׁמוֹ רַק רָאֲתָה
יוֹרְדִים הַיְּהוּדִים מִן הַקְּרוֹנוֹת
וְעוֹד מִלִּים עוֹזְבִים בָּהּ בַּמִּפְתָּן
סְעִי רָחֵל עִם הָרַכֶּבֶת וּרְאִי
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
לְאָן הוֹלֶכֶת הִיא
אֲנִי רוֹאָה צְרִיפִים גִּנּוֹת פְּרָחִים
וְשֵׁם שֶׁל תַּחֲנָה בְּגֶרְמָנִית
אֲנִי שׁוֹמַעַת קוֹלוֹת כְּלָבִים נוֹבְחִים
וַאֲנָשִׁים לוֹבְשִׁים בִּגְדֵי פַּסִּים
רחל ביהם - השיר
*חזית דור בני המדבר הייתה תנועת נוער ציוני שהוקמה בגטו לודז'. מגמתה המוצהרת הייתה איחוד כל התנועות הציוניות לעזרה הדדית, לחינוך ולהגנה מפני ההשפעות השליליות של הגטו. ב-22 בספטמבר 1943 התאחדה התנועה עם 'הנוער הציוני' ושמה הוסב ל'חזית הנוער הציוני'.
קישורים
תחנת רדגאסט אנדרטת הזיכרון ליהודי לודז